Cybersecurity doet er toe!

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Denk aan robotisering van productie, digitalisering van processen, genereren van data en het ‘Internet of Things’. 

Bedrijven en organisaties denken dat ze hun cybersecurity goed geregeld hebben. Zij beseffen niet dat cybercriminelen maar een klein achterdeurtje nodig hebben om bedrijfssystemen en -processen te ontregelen. Of de vitale infrastructuur plat te leggen.

Hackers zoeken systematisch naar zwakke plekken in de beveiliging. Cybercriminelen hebben de intelligentie, de middelen én een lange adem. De impact van een succesvolle cyberaanval kan gigantisch zijn. Maar als hackers binnendringen bij organisaties die hun cyberveiligheidsbeleid op orde hebben, blijft de schade vaak beperkt.

Cybersecurity heeft drie kanten: techniek, organisatie en mensen:

  • De technische kant gaat over ICT, systemen en netwerken, hardware en software.
  • De organisatorische kant gaat over processen, beleid, coördinatie en uitvoering.
  • De menselijke kant gaat over gedrag, cultuur en draagvlak.

Als cybersecurity professional werk je in teamverband met adviseurs, risicoanalisten, ICT-specialisten, beleidsmakers, HR-managers, digitaal forensisch onderzoek bij grotere organisaties met CIO/CISO (Chief Information Officer/ Chief Information Security Officer).

Cybersecurity is de praktijk van het beschermen van systemen, netwerken en programma’s tegen digitale aanvallen. Deze cyberaanvallen zijn meestal gericht op het openen, wijzigen of vernietigen van gevoelige informatie, het afpersen van geld van gebruikers of het onderbreken van normale bedrijfsprocessen. Bron: Cisco Systems.

Cybersecurity wordt maatschappelijk steeds relevanter door de toenemende digitalisering en robotisering. Het cyberdomein is spannend, dynamisch, uitdagend en belangrijk tegelijk. Er ligt veel werk. Cyber biedt zij-instromers volop kansen en groeiperspectieven. Doordat het werkveld jong is en functies nog niet in beton zijn gegoten, kun je een mooie loopbaan opbouwen. Het maakt niet uit of je uit de ICT hoek komt (techniek), affiniteit hebt met beleid, management, processen en coördinatie (organisatie) of een HRM of gedragswetenschappelijke achtergrond hebt (mensen). Er is plaats voor zij-instromers vanuit verschillende achtergronden en sectoren.

Juist omdat cyber ‘booming’ is heb je veel vrijheid om zelf invulling te geven aan je functie en je loopbaan. Je ziet veel verschillende functiebenamingen. Dat komt omdat het een groeisector is. Het is voor iedereen nog een zoektocht. Laat je niet ontmoedigen door vacatures waarin werkgevers het schaap met de vijf poten zoeken; je hoeft echt niet alles te kunnen. Wat wel heel belangrijk is, is dat je een mindset hebt van continu willen leren en ontwikkelen. Alleen dan kun je ‘de wedloop’ met criminelen bijbenen. Die zitten namelijk ook niet stil.

Ontdek op deze site welke mogelijkheden er voor jou liggen!

Ga kijken naar de verschillende werkvelden. Wat zou het beste bij jou passen? 
Doe de keuzetest en laat ons weten waar je nu staat, dan krijg je een eerste advies over werkvelden die een goede match voor jou kunnen zijn.